+ Reply to Thread

Thread: The new Upflow Algae Scrubber (UAS)

  1. #101

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Norway
    Posts
    313
    Quote Originally Posted by SantaMonica View Post
    It will take some time to figure out the best running conditions. The waterfall version went for a year or two before it was realized that you need stronger light; until then it only grew dark brown or black.
    That is the reason i think it is exiting to participate in this group, testing for the right conditions.

    I find another big advantage whith this upstream scrubbers, when using this "in tank" version in my nano reef the evaporation is mutch less. I guess my previous scrubber with an overflow edge outlet design resulted in increased evaporation.

    Jnad

  2. #102

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    venezuela
    Posts
    131
    Well I have a 5 days after the system boots, two-sided illumination with 660 nm LED, 6 per side, at a distance of 6 cm of the mesh, even with some bubbles down, but still no growth of algae

    photoperiod 20 on 4 off

    regards

  3. #103
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    9,790
    Nothing on the edges?

  4. #104

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    venezuela
    Posts
    131
    When I get home I see in more detail

  5. #105
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    9,790
    I am thinking that a UAS screen will be able to handle much stronger light than a waterfall. The 11 watt CFL I'm running now is only a half inch from the screen, and the growth is still dark green, and it's mostly directly in front of the bulb. I'm seeing white patches farther away from the bulb, and I'm guessing that the pods are eating the growth faster than it can grow there. I've not seen any yellow growth at all, like I did with the waterfall on this same tank.

  6. #106
    Banned
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    USA
    Posts
    2,710
    I would like to believe the stronger light idea, but right now I'm defying that. I have 6x 660 and 1x 455 on each side running at 700mA and 1.5" front the screen on average and zero green for over 10 days. Maybe SW just takes longer, or LEDs are just too intense. I guess those are the big questions right now.
    Last edited by SantaMonica; 04-28-2012 at 02:58 AM.

  7. #107
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    9,790
    They don't have one yet.

    What's the measurements? I have pretty high N.

  8. #108
    Banned
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    USA
    Posts
    2,710
    in which tank? The goldfish tank or your 90?

  9. #109
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    9,790
    Gold. Maybe if higher lighting is needed, then lower lighting would not grow much with lower nutrinets.

  10. #110

    Join Date
    May 2011
    Location
    The Netherlands
    Posts
    144
    I have the parts settled, need to find time too install it nicely. Hopefully this weekend..

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts