+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Kaesh sump combined algae scrubber

  1. #1

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Hungary
    Posts
    6

    Kaesh sump combined algae scrubber



    200L/4 cubes daily NPS tank.
    sump combined low cost algea scrubber.
    3 week old
    18/6 reverse time lightning with 2x24w PC bulb,
    The media what i use is 50cmx30cm with IKEA pvc mesh.
    NO3 ~5 mglL
    PO4 ~0 mg/L

    More video will be added weekly to compare the growth.

  2. #2
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    10,017
    Welcome.

    Can you increase flow? If now, maybe you can reduce the width, so that the same water has less area.

  3. #3
    Banned
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Uk! England
    Posts
    1,212
    So, this runs off an overflow tank. It is a bit short on flow, won't be a problem now but as you get thicker growth you'll get relatively lower flow to algae area. This turns the algae brown. Should be easy to increase it though shouldn't it ?

  4. #4

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Hungary
    Posts
    6
    Yes the water comes from the main tank overflow, no extra pumps just the water i have returned. now my pump is on half steam, so i can increase the flow to double or if it will be not enought maybe an extra pump.

    And santamonica -> thank for u to create this site, and let us know how its works....it awsome stuff

  5. #5
    kerry's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    USA
    Posts
    1,406
    Yes, make it flow more.
    150G. Reef/Mix
    125G. 3 Regular Oscars/1 Jack Dempsey
    75G. 20+ Africans
    40G. Fish/Reef. Algae Scrubbers on ALL my SW
    10G. SW Fish/Reef.
    10G. SW Hospital/new fish quarantine/pod breeder tank
    6 stage RO/DI system 200 GPD.

  6. #6
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    10,017
    Happy to see it working for you.

  7. #7
    Banned
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    USA
    Posts
    2,710
    You could also put a pump in the lower chamber to the upper chamber if you don't want to increase flow through the tank, that would just increase flow over the screen and that is the main point.

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    USA
    Posts
    289
    I would increase flow on return to raise flow. You'd be moving more of the display water over it instead of water that's already passed over it. But that's how my brain works. Is that a poece of hose split and placed on the edge of where the water is flowing? Maybe remove it to lower that edge to create more flow. Or would flow reamin the same just lower in that box?

  9. #9

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Hungary
    Posts
    6
    Hello SantaMonica can U give me an advise?
    Need i clear the screen from algae? Its one mounth old, and i got a very thick algae growth. The water paramteres are excellent, nearly zero nitrate and phosphate.
    Click image for larger version

Name:	DSC00240.jpg
Views:	248
Size:	80.4 KB
ID:	3308
    Click image for larger version

Name:	DSC00241.jpg
Views:	193
Size:	93.5 KB
ID:	3309

  10. #10
    Administrator
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santa Monica, CA, USA
    Posts
    10,017
    Yes it needs cleaning, before the dark growth blocks too much light from the screen.

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts