+ Reply to Thread
Page 6 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast
Results 51 to 60 of 61

Thread: My journey with the Rain2 Algae Scrubber and my 80G Tank

  1. #51

    Join Date
    Dec 2018
    Location
    United States
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by MulletBoy View Post
    Yea that is not optimal... switch it to run at night when your display lights are off. There are a few benefits to this including stablising your PH. Your theory on out-competing the DT doesn't work 'in real time' like your thinking... it works more holistically over an entire day/night cycle and weekly cycle as you clean it and remove nutrients from the tank.

    My Algae scrubber runs from ~ 1 hours before my main lights turn off at night to well into the next morning for total 16 hour photo-period. I could actually run a lower photo-period if i wanted at my nutrients are super low. Only reason I haven't adjusted it yet is I try not to make too many changes to the tank at one time and I just added T5's last month.
    So maybe this is my main issue???

  2. #52

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Australia
    Posts
    33
    Quote Originally Posted by reeftang View Post
    So maybe this is my main issue???
    Its possible. Certainly moving in the right direction, clean the screen off of the slime/brown algae too. Keep running 1 light and move the photo period to be reverse to your DT

  3. #53

    Join Date
    Dec 2018
    Location
    United States
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by MulletBoy View Post
    Its possible. Certainly moving in the right direction, clean the screen off of the slime/brown algae too. Keep running 1 light and move the photo period to be reverse to your DT
    Thanks i will do that...

  4. #54

    Join Date
    Dec 2018
    Location
    United States
    Posts
    59
    Quote Originally Posted by MulletBoy View Post
    Its possible. Certainly moving in the right direction, clean the screen off of the slime/brown algae too. Keep running 1 light and move the photo period to be reverse to your DT
    So i scrubbed the screen and this is what it looked like, very little.

    https://photos.google.com/photo/AF1Q...LB1KcF1xI_YEYo
    https://photos.google.com/photo/AF1Q...VSO01Hniuzp7Do
    https://photos.google.com/photo/AF1Q...bJ56SOufyvXjTG
    https://photos.google.com/photo/AF1Q...WkJ9XLghl9CWhj
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	20190212_204245.jpg‎
Views:	36
Size:	86.2 KB
ID:	7750  

  5. #55

    Join Date
    Dec 2018
    Location
    United States
    Posts
    59
    this is 10 days in this new schedule running opposite display. Still getting the hard green growth not hair. and what are these orange spots???? also how do i stop this spraying that happens mid growth.

    Click image for larger version

Name:	20190224_105715.jpg
Views:	41
Size:	93.3 KB
ID:	7774
    Click image for larger version

Name:	20190224_105718.jpg
Views:	36
Size:	94.7 KB
ID:	7775

  6. #56

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Australia
    Posts
    33
    March 2019 Update

    This month I have
    - installed an Avast Marine K1 Kalk Stirrer
    - upgraded my ATO reservoir to a 70L custom acrylic one inside a new cabinet next to my tank
    - added some new SPS and re-arranged a couple of them
    - extended my photo period on my LED's by 1 hour. Now they come on at 11am and turn off at 10:30pm

    My paramters have been very stable averaging:

    Alkalinity 8.6 dkh
    Calcium 425 ppm
    Nitrate 0.5 mg/L
    Phosphate 0.08 ppm
    Magnesium 1320 ppm


    My last RAIN2 harvest is going strong, averaging around 80grams a week

    Anyway here are some pictures!


























  7. #57

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Australia
    Posts
    33
    I also now have a youtube channel, Reef Nerd

    So far I have done 3 videos

    My T5 LED Hybrid Setup
    https://youtu.be/O7Frjsbk-qU

    My new acrylic ATO and Kalkwasser setup
    https://youtu.be/cCxazW4IuiU

    And a review of the dosing pump I use to drive the Kalk stirrer
    https://youtu.be/5yRTgKbfImU

  8. #58

    Join Date
    Dec 2018
    Location
    United States
    Posts
    59
    Im still struggleing with mine, its growing lighter now but never got thick hair algae that can actually be used for filtration. Alsobevery time i harvest that little that did finally grow i get crazy spikes for about a week. Do you have high flow on the screen or on the lower side, whats better high or low? Also i did test my iron and it was on the low side.

    Im so frustrated because this is not a cheap thing and i really had high hopes for this and i dono what im doing wrong. Few of my friends are loughting at me becsuee they made a diy version for under $100 and they are harvesting thick algae weekly.

  9. #59

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Australia
    Posts
    33
    Quote Originally Posted by reeftang View Post
    Im still struggleing with mine, its growing lighter now but never got thick hair algae that can actually be used for filtration. Alsobevery time i harvest that little that did finally grow i get crazy spikes for about a week. Do you have high flow on the screen or on the lower side, whats better high or low? Also i did test my iron and it was on the low side.

    Im so frustrated because this is not a cheap thing and i really had high hopes for this and i dono what im doing wrong. Few of my friends are loughting at me becsuee they made a diy version for under $100 and they are harvesting thick algae weekly.
    The flow on my screen is about enough to generate a solid sheet of water falling off the screen when its clean, that doesnt last long though as the algae starts to grow. I would say my flow is slightly on the low side, but still perfectly adequate ... im growing about 80 grams of algae a week

    I am not sure why yours is taking so long to start growing hair algae... However any growth, even the oily or slimy stuff is still extremely dense in nutrients and therefore when you clean it off the screen you are removing nutrients from your tank. For whatever reason the green hair algae has not yet taken hold of your screen, its a complex ecosystem, for some reason other algaes are being dominant in yours for now... keep at it, will get there eventually

  10. #60

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Australia
    Posts
    33
    May 2019 Update

    Overall super happy with the tank, no deaths or losses, almost everything is growing and coloring well, and no algae issues except for a cyano outbreak I had in April due to phosphate rise; that appears to be under control now though.

    This month and last month (sorry no update in April) I have
    - swapped out the Illumagic Blaze X for 2x Kessil A360X - full review coming soon once I have been running them longer
    - installed the Auto Aqua Smart AWC Touch system for Auto Water changes - absolutely awesome, recommend for everyone!
    - added a frag rack to hold various existing and new frags more elegantly than just shoving them in the sand-bed
    - begun running 50grams of rowaphos in a filter sock, changed weekly

    My paramters have been very stable averaging:

    Alkalinity 6.5 dkh - feel like I am coming to the end of what Kalk can do for me, as my alk has been dropping and I dont think it will keep up for much longer
    Calcium 400 ppm
    Nitrate 1.5 mg/L
    Phosphate 0.07 ppm - although it rose well above 0.1 during April which led to a cyano outbreak which has only really gone away in the last week or so having now gotten phosphates back under control
    Magnesium 1365 ppm

    RAIN2 is still rock solid, about 80 grams a week harvest.

    Anyway here are some pictures!


    Full Tank Shot May 2019















+ Reply to Thread
Page 6 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts